Škoda precej višja, kot je sprva kazalo - zadnje neurje je bilo najhujša naravna katastrofa letos

Po zadnjih podatkih in prejetih prijavah škod, ki so jih posredovale poslovne enote in cenilci s terena, je škoda, ki jo je povzročilo zadnje neurje, najhujša naravna katastrofa letos. Zavarovanci Adriatica Slovenice so do včeraj zvečer prijavili že 4230 škod, sedanje ocene pa kažejo, da bo škoda presegla 6 milijonov 757 tisoč evrov. Prva ocena skupne škode iz naravnih nesreč to poletje pri zavarovancih Adriatica Slovenice znaša že 12,9 milijona evrov.

Pokazalo se je, da so posledice neurja s točo zelo hude tudi na območju enote Murska Sobota, kjer je število in intenzivnost poškodb na nepremičninah, avtomobilih in posevkih večja kot v julijski ujmi. Škodo so zavarovanci utrpeli po vsej severovzhodni Sloveniji, zlasti v okolici Ptuja in Kozjanskega (PE Maribor in Celje), še več prijav škod pa prihaja iz dela Prekmurja oz. poslovne enote Adriatica Slovenice Murska Sobota.

Zavarovalnica ima na terenu še vedno vse razpoložljive ekipe cenilcev, ki delajo do jutra do večera, škodo pa je mogoče prijaviti vsak dan do 18. ure, ob petkih do 15. ure, v soboto pa do 12. ure. Zavarovanci si lahko s spleta tudi sami natisnejo obrazec za prijavo škode in ga na zavarovalnico pošljejo po pošti, pokličejo pa na najbližjo poslovno enoto ali svojega zavarovalnega zastopnika. S prijavo škod ni potrebno hiteti, saj jih bodo sprejemali še ves prihodnji teden.

Zavarovalnica že od ponedeljka, 18. avgusta, izplačuje premoženjske škode, prijavljene v tem neurju. Ob popolni dokumentaciji je škoda izplačana povprečno v dveh dneh, v nujnih primerih pa zavarovanci lahko za sanacijo nujne premoženjske škode prejmejo tudi akontacijo.

Največ škod je bilo na območju poslovnih enot Murska Sobota, Maribor, Celje in Novo mesto, nekaj pa tudi na območju Ljubljane, in sicer na stanovanjskih, gospodarskih in poslovnih objektih zaradi razkritja streh, padcev predmetov, vej, strešnikov... in tudi toče in padcev predmetov na avtomobilih.

Kot rečeno, naj škodo zavarovanci prijavijo na najbližjih poslovnih enotah ali pri svojemu zastopniku, pri čemer jim ni potrebno hiteti, saj bo zavarovalnica sprejemala prijave ves prihodnji teden. Adriatic Slovenica priporoča, da zavarovanci škodo fotografirajo, če je mogoče, spravijo poškodovane predmete, predvsem pa poskrbijo, da ne nastane še večja škoda.

Tudi s prijavami škod na voznih avtomobilih ni potrebno hiteti, tako da zavarovancem ni potrebno čakati po nepotrebnem. Škoda na avtomobilih je krita, če ima zavarovanec sklenjeno kasko zavarovanje (polni pa tudi veliki in super paket), ki vsebuje kritje t.i. naravnih nesreč - vihar, poplavo, hudourniške ali visoke vode, točo, škodo zaradi valov in plazove, torej krije vse, kar povzroči neurje ali vihar, tudi padec predmeta na avtomobil zaradi neurja in posledice toče.