Pomembne novosti o zavarovanju zdravil

Obvezno zdravstveno zavarovanje danes krije vedno manj zdravil, narašča pa število zdravil, ki se predpisujejo na beli samoplačniški recept. Leta 2003 je zavarovanje zdravil krilo 1.577 nerazvrščenih zdravil, danes pa je ta številka narasla na več kot 3.200 zdravil.

Zato je zavarovanje zdravil vedno bolj pomembno in dobrodošlo. In še več, zavarovanje krije tudi doplačila za zdravila na zeleni recept, ki so na seznamu medsebojno zamenljivih zdravil. Doplačilo za zdravilo je znesek, ki predstavlja razliko med dejansko ceno zdravila in najvišjo priznano vrednostjo na dan izdaje zdravila. Po novem so samoplačniška tudi naslednja zdravila: Lekadol Plus C500, Detralex, Andol, Aspirin plus C, Claritine, Daleron, Tritace, Marevan, Fosamax. 

Seznam zdravil, ki jih krije zavarovanje zdravil si lahko ogledate v centralni bazi zdravil Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Zavarovanje krije zdravila z oznako režima izdaje Rp, Rp/Spec ali BRp, ne krije pa zdravil z oznako "Zdravilo se izdaja brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah". Gre za zdravila, ki so na prodaj tudi v specializiranih prodajalnah. 

Pomembna novost je, da po 1. januarju 2012 zavarovanje krije le zdravila na beli recept, ki imajo dovoljenje za izdajo izključno in samo v lekarnah

Vse dodatne informacije so vam na voljo s klicem na našo brezplačno telefonsko številko 080 81 10 vsak delovni dan med 8.00 in 15.00 uro, ali nam pišete na elektronski naslov: nadstandard@adriatic-slovenica.si