Na zaključnem koncertu Za njimi stojimo zablestelo pet mladih finalistov

Ljubljana, 1. junij 2016 – S koncertom Za njimi stojimo se je včeraj v Cankarjevem domu zaključil skupni projekt Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, AS Fundacije in Cankarjevega doma, namenjen izobraževanju in podpori mladih glasbenikov pri pridobivanju orkestrskih izkušenj. 
 
Finalisti projekta Ana Dolžan (violina), Katarina Leskovar (violončelo), Jošt Lampret (kontrabas), Luka Mitev (fagot) in Krištof Hrastnik (tolkala) so sooblikovali celotni koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki ga je vodil dirigent En Shao. Z izvedbo ene skladbe, kjer so se predstavili kot solisti v orkestru, pa so vzbudili še posebno pozornost - violončelistka Katarina Leskovar z uverturo Pesnik in kmet Franza von Suppeja, kontrabasist Jošt Lampret z Vivom iz Pulcinelle in fagotist Luka Mitev v Uspavanki iz suite Ognjeni ptič Igorja Stravinskega, tolkalec Krištof Hrastnik v Hačaturijanovem Plesu s sabljami, violinistka Ana Dolžan pa v uverturi Orfej v podzemlju Jacquesa Offenbacha. 
 
Umetniška vodja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in idejni vodja projekta Za njimi stojimo Maja Kojc ga je pripravila skupaj s podporniki AS Fundacijo in Cankarjevim domom, ker meni, da je velikokrat glasbena vzgoja tudi pri nas usmerjena predvsem v solistično igranje: »To se pravzaprav kot neka poklicna pot pogosto izkaže za nerealno, saj le redkim uspe, da se na ta način preživljajo. Zato se nam je zdelo, da bi bilo za mlade glasbenike zelo dragoceno, da pridobijo izkušnje igranja v orkestru. Hkrati je pa seveda to tudi za orkester zanimiv način vpogleda na ustvarjanje mladih glasbenikov in pripravljanje orkestrskega podmladka, če lahko temu tako rečem.«
 
Oktobra lani so tako k sodelovanju v izobraževalni priložnosti Za njimi stojimo povabili mlade med 17 in 23 letom, ki igrajo na violino, violo, violončelo, kontrabas, oboo, bas klarinet, fagot, trobento, rog, tolkala in instrumente s tipkami (klavir, celesta). Prispelo je 57 prijav, mladi pa so se lahko priključili Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija na vajah, kjer so zanje skrbeli izkušeni umetniki, mentorji. Na zaključno avdicijo konec februarja se jih je prijavilo 34, med njimi pa je strokovna komisija izbrala 5 finalistov, najbolj perspektivnih glasbenih kadrov.
 
Poleg pomembnih glasbenih izkušenj in možnosti predstavitve z izpostavljeno vlogo na včerajšnjem zaključnem koncertu je vsak finalist prejel tudi denarno pomoč v višini 1.000, ki jo je prispevala AS Fundacija. Ta že več kot dve desetletji podpira nadpovprečno nadarjene posameznike pri šolanju na različnih področjih, njen namen pa je dobrodelen, predvsem pa dolgoročno koristen, saj mladim s finančno pomočjo omogoča šolanje tudi na priznanih fakultetah v tujini. »Podpora mladim na področju umetnosti je zelo pomembna. Ocenjujem, da je to področje večkrat zapostavljeno, podporo pa je težko dobiti. Zato smo ponosni, da smo lahko skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Cankarjevim domom ponudili priložnost mladim glasbenikom, ki so izkazali zanimanje za orkestrske izkušnje. Finalisti so res izjemni mladi virtuozi, zato smo jim ponudili finančno pomoč kot prispevek k njihovemu glasbenemu izobraževanju ali nakupu potrebnih glasbenih potrebščin. Želimo jim uspešno nadaljevanje njihove umetniške poti,« je zaključek projekta pospremil Matjaž Gantar, predsednik uprave AS Fundacije.    
 
 
Na fotografiji (z leve): Maja Kojc, umetniška vodja simfoničnega orkestra RTV Slovenija, tolkalec Krištof Hrastnik, kontrabasist Jošt Lampret, fagotist Luka Mitev, violinistka Ana Dolžan, violončelistka Katarina Leskovar, Gabrijel Škof, član uprave AS Fundacije in predsednik uprave zavarovalnice Adriatic Slovenica ter Matjaž Gantar, predsednik uprave AS Fundacije in predsednik upravnega odbora KD Group.