Kako obvladati stres?

Ljubljana, 19. oktober 2017 
 
Stres je naš vsakodnevni sopotnik in ena večjih zdravju škodljivih nevarnosti. Bolezni, povezane z njim, naj bi bile vzrok za več kot polovico obiskov pri zdravniku. Zato ne preseneča, da se je včerajšnje popoldanske brezplačne delavnice v ljubljanskem Koloseju udeležilo blizu 300 udeležencev. Pod naslovom "Ne pustite, da bi stres načel tudi vaše zdravje!" jo je vodil strokovnjak za področje stresa, prof. dr. Matej Tušak, organizator prireditve pa je bila zavarovalnica Adriatic Slovenica (AS) skupaj s partnerjem 24alife, rešitvijo za zdravo življenje, pri kateri sodeluje tudi Klinika Mayo in je ena vodilnih rešitev v svetu.
 
Zavarovalnica AS je nosilka certifikata Družini prijazno podjetje, poleg tega redno vključuje zaposlene v programe promocije zdravja na delovnem mestu in organizira izobraževanja na temo duševnega zdravja. Prof. dr. Mateja Tušaka, sicer tudi rednega profesorja na Fakulteti za šport, je že večkrat povabila na delavnice za zaposlene v zavarovalnici, ki so njegova predavanja ocenili z najvišjimi ocenami. 
AS se razvija v smeri skrbi za zdravje svojih zaposlenih in zavarovancev in vse sodobnejših rešitev na področju zdravstvenih zavarovanj in programov za zdravo življenje. Letos je odprl tudi lastno ambulanto Zdravje AS v Ljubljani z največ 10-dnevnimi čakalnimi dobami. V ambulanti delujejo vrhunski ortopedi, kardiolog, žilni kirurg, ekipa diplomiranih izkušenih fizioterapevtov itn. 
 
Vemo, da stres slabša sposobnost za opravljanje nalog, dolgoročno oslabi imunski sistem in lahko privede do bolezni ali celo smrti. Stres vpliva neposredno na srce in možgane, prebavila in izzove bolezni, ki jih v ambulanti Zdravje AS zdravijo, za postavitev diagnoze pa imajo na voljo najsodobnejšo medicinsko opremo.
 
Ob tem so se v zavarovalnici odločili, da vsem, ki jih zanima, kako premagovati stres in z njim povezana obolenja, omogočijo kakovostno brezplačno delavnico. Priporočajo jo tako običajnim ljudem, ki se soočajo z vsakodnevnim stresom in celo športnikom za lažje premagovanje psiholoških ovir, ki jim kljub dobri fizični pripravljenosti niso kos. 
 
Rdeča nit prireditve je bila, kako prepoznati in kakšne so lahko posledice stresa za naše zdravje ter kako ga s pomočjo tehnik sproščanja uspešno obvladujemo. Udeleženci so se najprej spoznali simptome stresa, saj ga je treba čim prej prepoznati, da bi lahko omilili njegove negativne učinke. Pod strokovnim vodstvom so preizkusili osnovne tehnike sproščanja, ki pomagajo "predihati" stres in umiriti misli.  
 
V AS-u se zavedajo, da so bolezni, povezane se stresom, po raziskavah vzrok za več kot polovico obiskov pri zdravniku. Če pa do zdravstvenih težav vseeno pride, poskrbijo z zavarovanjem Specialisti in zdravila, da je  pot do specialista in diagnoze čim krajša, okrevanje pa kar se da hitro. Z urejenim zavarovanjem ste lahko pri specialistu na vrsti že v desetih dneh.
 
"Življenje s stresom je lažje, ko sami, s svojim doživljanjem in pogledom na stres naredimo vse, da nas ne pelje v izgorelost," je poudaril Tušak. Dr. Matej Tušak je tudi eden izmed ustvarjalcev 24alife, sodobne rešitve za zdravo življenje. 24alife sodi med strokovno bolj dovršene tovrstne izdelke na svetu in vključuje znanja iz številnih znanstvenih področij, kot so medicina, šport, psihologija, prehrana in druga. Pri njenem razvoju poleg slovenskih strokovnjakov sodeluje tudi Klinika Mayo iz ZDA, ena najuglednejših zdravstvenih institucij na svetu. Prisotnim na delavnici so razvijalci rešitve 24alife omogočili tudi 7 dnevno brezplačno uporabo enega njenih najzanimivejših programov 12 navad zdravih ljudi, ki je namenjen podpori pri uvajanju trajnih sprememb pri zdravju in splošnem dobrem počutju. 
 
Zavarovalnica AS bo delavnico ponovila, če bo zanjo spet toliko zanimanja, ob tej priložnosti pa je v sodelovanju s strokovnjaki pripravila tudi priročnik z nasveti za obvladovanje stresa. 
 
Prof. dr. Matej Tušak in Tanja Cebek, povezovalka dogodka
 
Več fotografij TUKAJ.

 

Več: Lea Cimperman Acman, Odnosi z javnostmi, pr@as.si; 040 424 166