Jurij Kalan v AS Galeriji

Aktualna razstava Srečevanja v AS Galeriji, Dunajska 63, Ljubljana. Razstava je odprta od 17. septembra 2015 do 1. decembra 2015. Vsak delavnik od 8. do 17. ure. Vstop prost, vljudno vabljeni.
 
Na odprtju razstave 17. septembra je slikar Jurij Kalan v družbi ljubiteljev umetnosti predstavil Srečevanja: »Srečevanja z ljudmi in naravo nas spremljajo skozi vse življenje. Nekatera sem s svojo likovno govorico zabeležil na platno. Navdihuje me neposredno okolje in dogodki iz vsakdanjega življenja. Na razstavi v AS Galeriji sem razstavil dela, ki so nastala v zadnjih desetih letih.« Ob tem se je posebej zahvalil kustosinji Petri Bizilj Silva za odlično postavitev razstave, likovnemu kritiku prof. dr. Levu Menašeju za strokovni pogled, ki ga je podal o njegovi razstavi in podporniku razstave, zavarovalnici Adriatic Slovenica.
 
»V Adriaticu Slovenici smo ponosni, da v naši AS Galeriji, ki je zaživela letos, gostujemo že peto bogato umetniško razstavo. Naša želja za prihodnost je, da bi poleg slovenskih privabili tudi tuje umetnike in s tem bogatili naš kulturni prostor«, je dodal Matija Šenk, član uprave Adriatica Slovenice.
 
O razstavi
 
Življenje je ves čas povezano s srečevanji. Srečujemo se s prijatelji, z znanci, naravo, živalmi, s sodobno tehnologijo itn., zato je umetnik razstavo naslovil Srečevanja. 
 
Motivika Jurija Kalana je prepoznavna in značilna za njegovo slikarstvo. Gre za t. i. žanrske portrete, kamor sodijo upodobitve ožje in širše družine, prijateljev in znancev. 
 
Osrednja tema njegovega slikarstva je bila vedno figura; v začetku 90. let prejšnjega stoletja je začel upodabljati družino, prijatelje na obisku, sosede v Tomačevem, kjer živi in ustvarja, ljudi, ki jih pozna. Poleg portretov, ki so v njegovem ustvarjanju stalnica, slika tudi okolico, kamor vsakodnevno zahaja, ko sprehaja svoja psa, ki sta tudi pogosta »protagonista« njegovih upodobitev. Pravi, da v okolici najde vse, kar potrebuje za sliko. Slika lahko nastane na podlagi fotografije ali pa jo preprosto »vidi«, je v njem in jo začne delati na pamet, le včasih najprej naredi skico. Če smo na njegovih starejših delih videli portrete, ki so bili nekako deformirani, lahko bi rekli kar groteskni – osebe imajo poudarjene oči in nosove in so videti starejše, kot so v resnici –, je v novejših delih opazna sprememba. Obrazi so postali bolj realistični, ni več zaznati tiste grotesknosti, ki je bila značilna za starejša dela. 
 
Od leta 2006 se Kalan poleg slikanja ukvarja tudi s kiparjenjem. Največkrat gre za t. i. serije izrezljanih lesenih glav. Začelo se je z vejo, s pipcem in z rezljanjem. Pipec je pozneje zamenjalo dleto. Če so slike zdaj naslikane v bolj realistični maniri, so podobe kipcev še vedno stilizirane ali celo delno deformirane in še vedno delujejo nekako groteskno. V zgodnji fazi je umetnik »pastirske rezbarije«, kot jih je nekoč poimenoval, pustil neobarvane, zdaj pa jim prida tudi barvo. 
 
Slikarstvo ga je zanimalo že od nekdaj – v osnovni šoli strip, pozneje še risba. Pravi, da ga je slika pritegnila, zato ker je dobro sliko res težko narediti. Raziskuje dela starejših slikarjev: Rembrandta, Velazqueza, Goyo, ekspresioniste, predvsem pa Chaïma Soutina, Maxa Beckmanna in Otta Dixa. Imenuje jih »dobri« slikarji. 
 
Jurij Kalan je eden redkih slovenskih slikarjev, ki ohranja tradicijo figurativnega izražanja. Njegove upodobitve živali so naslikane izjemno realistično; ko jih opazuješ, imaš občutek, da lahko začutiš njihov karakter, in to s tako natančnostjo, ki jo redko srečamo v sodobnem slovenskem slikarstvu.
 
 
Petra Bizilj Silva, kustosinja razstave
 
O AS Galeriji
 
Več kot 834 umetniških del sestavlja lastno likovno zbirko zavarovalnice Adriatic Slovenica (AS), nastanek katere sega v leti 2007 in 2008. Sprva so bile številne umetnine slovenskih in tujih avtorjev  namenjene opremljanju poslovnih prostorov, naša želja pa je bila, da bi si zbirko ogledala tudi širša javnost, zato smo v letu 2013 začeli umetniška dela tudi razstavljati. 
Zaživela je razstavna galerija AS Galerija na Dunajski cesti 63 v Ljubljani, na spletni strani www.as-galerija.si pa je na ogled tudi celotna zbirka umetniških del.
__________________________________________________________________________________________
 
Dodatne informacije za medije: Lea Cimperman Acman, lea.cimpermanacman@as.si; 040 424 166