Hatsu yuki Leona Zakrajška in Janeza Vlachyja

Ljubljana, 29. marec 2017 - V AS Galeriji je vse do 16. junija 2017 na ogled likovna razstava Leona Zakrajška in Janeza Vlachyja Hatsu yuki. Njuna dela se močno navezujejo na Japonsko in vzhodnjaško estetiko ter filozofijo. Naslov Hatsu yuki je simboličen; spominja ju na otroško pričakovanje in veselje ob prvem snegu, na osnovno človeško lastnost, pa tudi bistvo človeštva, tj. uživati v majhnih stvareh, deliti energijo, in jo prenašati na druge.
 
Princip japonske estetike upošteva ranljivost ustvarjalnega procesa in vztrajanje na preprostosti. Popolnost je delo narave, človek pa se mora zavedati svojih pomanjkljivosti. Vlachyja zanima predvsem to, kako bi s čim manj besedami povedal največ. V Zakrajškovih delih pa prevladujejo abstrakcija in geometrijski liki, predvsem krog ali enso. Krog pomeni popolnost in vesoljni svet, v katerem nič ne manjka in ni ničesar preveč. Gre za čisti minimalizem, ki izhaja iz japonske estetike. Njegove podobe so izraz njegovih notranjih občutij in razmišljanj. Pomemben je zdajšnji trenutek in nič drugega. 
Iskrenost in tankočutnost predstavljata nit, ki povezuje oba umetnika. Na svoj način izpovedujeta zgodbe, ki so na prvi pogled videti preproste, vendar so posledica temeljitih razmišljanj in rahločutne osebne izpovedi. Skupna jima je tudi modrost velikega renesančnega umetnika Leonarda da Vincija, da je preprostost najvišja oblika razvozlavanja kompleksnosti, ki zahteva kristalno čisto misel in strogo začrtano pot. Pravita, da je njun koncept preprostosti v današnjem času kar malo pozabljen, spregledan, zato menita, da je naloga umetnika, da nas na to opozarja in da s svojo držo daje vzgled ter nas s tem dela močnejše, bolj humane.
 
Zakrajšek je za svoje delo prejel številne nagrade ter priznanja doma in v tujini. Leta 2016 je prejel priznanje japonskega zunanjega ministra Fumia Kishide za umetniško pot na Japonskem in povezovanje narodov - japonskega, slovenskega in hrvaškega. Priznanje je podelil japonski veleposlanik na Hrvaškem, njegova ekscelenca Keiji Takiguchi. 
 
Razstava bo na ogled do 16. junija 2017 v prostorih AS Galerije na Dunajski 63 v Ljubljani.
Fotografije iz odprtja razstave si lahko ogledate na tej povezavi.
Več o razstavi najdete na www.as-galerija.si.
 
O AS Galeriji
 
Likovna zbirka Adriatica Slovenice (AS), zbrana v AS Galeriji, je nastala na prelomu let 2007/2008 na pobudo Matjaža Gantarja, idejnega očeta in soustvarjalca zbirke. Poudarek zbirke je na moderni likovni umetnosti, ki jo dopolnjuje tudi nekaj kiparskih del. Z željo, da si številne umetnine slovenskih in tujih avtorjev ogleda tudi širša javnost, so jih začeli razstavljati in so od leta 2013 v AS Galeriji na voljo širšemu krogu ljubiteljev in poznavalcev umetnosti. Za zbirko več kot 1000 del skrbi kustosinja Petra Bizilj Silva. Celotna zbirka AS Galerije in vseh deset dosedanjih večjih razstav je zbranih tudi v virtualni AS galeriji in so dostopna za ogled na povezavi www.as-galerija.si