Arne Hodalič v AS Galeriji

Napoved razstave Izginjajoča ljudstva reke OMO v AS Galeriji, Dunajska 63, Ljubljana. Razstava je odprta od 7. januarja 2016 do 25. marca 2016. Vsak delavnik od 8. do 17. ure. Vstop prost, vljudno vabljeni.
 
O razstavi Izginjajoča ljudstva reke OMO
 
Pristine Ethiopia (Neokrnjena Etiopija) je ustvarjalni fotografski projekt z namenom predstaviti etnične skupine in ljudstva, ki živijo na vzhodnem in zahodnem bregu reke Omo ter v bližini jezera Turkana. Fotografije so bile posnete na enem izmed najbolj oddaljenih območij na Zemlji, kjer avtohtona ljudstva še vedno živijo tako kot pred stoletji. Fotografije so zanimive vizualno pa tudi z antropološke perspektive.
 
Na odprtju razstave 7. januarja je fotograf Arne Hodalič izpostavil: »Osnovna ideja je bila fotografirati ljudi v prenosnem studiu, ki omogoča ponovljivo osvetlitev studijske kakovosti, ne glede na položaj sonca in razpoložljivo svetlobo. Projekt je neke vrste poklon ikoničnim fotografijam Indijancev avtorja Edwarda S. Curtisa. Delal sem v sodelovanju s kolegico in z nadarjeno studijsko fotografinjo Katjo Bidovec. Za ta namen sva uporabljala prenosni črni šotor in dve močni studijski bliskavici, tako da sva lahko zelo natančno osvetljevala portrete naključno izbranih predstavnikov posameznih ljudstev. Želela sva dobiti učinek, kot da bi bile fotografije posnete v pravem fotografskem studiu, čeprav je bilo fotografiranje izvedeno na zelo oddaljenih in težko dostopnih območjih ter v zelo težkih razmerah.«
 
Etnične skupine in njihova kultura postopoma izginjajo zaradi obsežnega namakanja in projektov hidroelektrarn vzdolž reke Omo, zato njuno delo ni le fotografski projekt, ampak tudi sociološki in antropološki prispevek prihodnjim generacijam. 
 
»Ljudje na fotografijah so bili izbrani naključno in ničesar nismo dodali ali odstranili z njihovih oblačil, oprave ali predmetov, ki so jih imeli s seboj med fotografiranjem«, je dodala Katja Bidovec, fotografinja in soavtorica razstave.
 
Gabrijel Škof, predsednik uprave Adriatica Slovenice (AS) je povedal: »V Adriaticu Slovenici smo ponosni, da v naši AS Galeriji, ki je zaživela lansko leto, gostujemo že šesto bogato umetniško razstavo. Naša želja za prihodnost je, da bi poleg slovenskih privabili tudi tuje umetnike in s tem bogatili naš kulturni prostor.«
 
O AS Galeriji
 
Več kot 834 umetniških del sestavlja lastno likovno zbirko zavarovalnice Adriatic Slovenica (AS), nastanek katere sega v leti 2007 in 2008. Sprva so bile številne umetnine slovenskih in tujih avtorjev namenjene opremljanju poslovnih prostorov, njihova želja pa je bila, da bi si zbirko ogledala tudi širša javnost, zato so v letu 2013 začeli umetniška dela tudi razstavljati. 
Zaživela je razstavna galerija AS Galerija na Dunajski cesti 63 v Ljubljani, ki je do sedaj že gostila šest večjih umetniških razstav, ogledate pa si jih lahko tudi v virtualni galeriji na spletni strani  www.as-galerija.si.
__________________________________________________________________________
Več o razstavi na www.as-galerija.si.
 
Dodatne informacije za medije: Lea Cimperman Acman, lea.cimpermanacman@as.si; pr@as.si; 040 424 166