Adriatic Slovenica odkupila zbirko Izginjajoča ljudstva reke OMO

Koper, Ljubljana, 29. marec 2016 - Adriatic Slovenica (zavarovalnica AS) je odkupila zbirko fotografij Izginjajoča ljudstva reke OMO, ki so v AS Galeriji razstavljene v sklopu projekta Neokrnjena Etiopija, avtorjev Arneja Hodaliča in Katje Bidovec. Zbirka ni samo fotografski presežek, ampak tudi sociološki in antropološki prispevek prihodnjim generacijam. Razstava je v AS Galeriji na ogled do 1. aprila 2016. 
 
Pristine Ethiopia (Neokrnjena Etiopija) je ustvarjalni fotografski projekt, ustvarjen z namenom predstaviti etnične skupine in ljudstva, ki živijo na vzhodnem in zahodnem bregu reke Omo in v bližini jezera Turkana. Fotografije so bile posnete na enem izmed najbolj oddaljenih območij na zemlji, kjer avtohtona ljudstva še vedno živijo kot pred stoletji. Več o projektu.
 
V začetku januarja 2016 so bile izbrane fotografije razstavljene v AS Galeriji, katere lastnica je zavarovalnica AS. Vseh 13 fotografij, na katerih so predstavljena plemena Arbore, Hamar, Mursi, Kara in Dassanech, je zavarovalnica zdaj tudi odkupila. Fotografije so izdelane  v velikem formatu (200 X 140 cm) in tiskane v visoki ločljivosti na dibond plošče. S postprodukcijo in načinom izdelave so na fotografijah vidne zelo majhne podrobnosti (pore na koži, nakit, načini vezave le tega, materiali, ki kažejo način življenja ... ), kar predstavlja neprecenljiv in avtentičen zgodovinsko antropološki zapis. Hkrati so fotografije v tej tehniki neobčutljive na svetlobo in vlago.
 
 
Gabrijel Škof, predsednik uprave zavarovalnice AS, je ob nakupu zbirke poudaril: »Ko sta nam Arne Hodalič in Katja Bidovec predstavila projekt in pokazala zbirko, smo vedeli, da je treba ogled omogočiti čim večjemu številu ljudi. Zato smo se odločili za nakup, s tem dopolnili svojo zbirko umetnin AS Galerije, hkrati pa prispevali k ohranitvi kulturno-antropološke dediščine ogroženih ljudstev.«
 
»Odkup celotne razstave je za naju s Katjo Bidovec res dobra novica. Za to je seveda več razlogov. Serija trinajstih fotografij bo tako ostala v celoti skupaj, z AS Galerijo pa smo dogovorjeni, da bo razstava vedno na voljo tudi drugim, saj se že dogovarjamo za nove razstave. Ne gre tudi zanemariti dejstva, da je vsak tak finančni priliv namenjen izključno novim potem v sklopu foto projekta Izginjajoče kulture, saj je takih ljudstev v modernem svetu žal veliko preveč«, je pojasnil Arne Hodalič.
 
 
Zbirka Izginjajoča ljudstva reke OMO je do 1. aprila na ogled v AS Galeriji na Dunajski 63 v Ljubljani, ogledate pa si jo lahko tudi v virtualni AS Galeriji (tukaj >>). Več na www.as-galerija.si.
 
 
O AS Galeriji
 
Likovno zbirko zavarovalnice AS sestavlja 834 umetniških del, njen nastanek pa sega v leti 2007 in 2008. Sprva so bile številne umetnine slovenskih in tujih avtorjev namenjene opremljanju poslovnih prostorov, želeli pa so, da bi si zbirko ogledala tudi širša javnost. Zato so leta 2013 začeli tudi razstavljati umetniška dela. Zaživela je razstavna galerija AS Galerija na Dunajski cesti 63 v Ljubljani, ki je do sedaj gostila že šest večjih razstav, ogledate pa si jih lahko tudi v virtualni galeriji na spletni strani  www.as-galerija.si.
 
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Več informacij: Adriatic Slovenica d. d., Odnosi z javnostmi, 01/58 26 882, 040 424 166; lea.cimpermanacman@as.si; pr@as.si, www.as.si; www.as-skupina.si