Adriatic Slovenica ocenjuje škode zaradi burje, prve bodo izplačane v nekaj dneh

Burja, ki je včeraj in predvčerajšnjim na območju novogoriške, ajdovske, vipavske in sežanske občine dosegala hitrost do 180 kilometrov na uro in povzročala zaradi močnih sunkov in valovanja veliko težav tudi na slovenski obali, je po prvih zbranih podatkih zavarovancem Adriatica Slovenice povzročila za več kot 450 tisoč evrov škode.

Do danes so prejeli že preko 150 prijav, število prijav škod pa se še povečuje, zato v zavarovalnici ocenjujejo, da bo končni obseg škode še višji. Škode je največ na strehah hiš, gospodarskih in industrijskih poslopij pa tudi na avtomobilih zaradi padcev strešnikov, pločevine in vej.

Zavarovalnica je že včeraj na teren poslala okrepljene ekipe cenilcev, ki popisujejo škodo na področju poslovnih enot Nova Gorica, Postojna in Koper, predvidevajo pa, da bodo vso škodo popisali do konca tega oziroma do začetka prihodnjega tedna. 

Burja je največ škode zavarovancem Adriatica Slovenice  povzročila na Vipavskem, na Krasu in v koprski občini, kjer je odkrila streho proizvodne hale, drugje je odtrgala in porušila šotor z zalogami večjega podjetja, v vseh primorskih občinah pa poškodovala vrsto streh tudi na stanovanjskih hišah, hlevih, garažah in drugih stavbah.

Prve odškodnine bo zavarovalnica izplačala v nekaj dneh. Sicer pa zavarovancem svetujejo, da pokličejo svojega zastopnika ali zavarovalnico in škodo prijavijo. Če je le mogoče naj jo fotografirajo, shranijo poškodovane predmete in preprečijo, da bi se škoda po nepotrebnem povečevala.

Ob tem na Adriaticu Slovenici dodajajo, naj se ljudje, ki jim je burja odkrila streho, nikar ne sami lotevajo popravila, temveč naj pokličejo ustrezne službe in preprečijo nepotrebne nezgode.