3.4.2007 - Široka mreža Varnih točk odslej tudi v Ljubljani

Od marca 2007 se lahko otroci, ki se znajdejo v stiski ali potrebujejo kakršno koli pomoč, zatečejo v novo mrežo Varnih točk v centru in Šiški v Ljubljani, ki jo je pravkar vzpostavil UNICEF Slovenija tudi v glavnem mestu. Adriatic Slovenica je podprla UNICEFOV projekt Varnih točk in se vanj vključila že marca lani, zato so Varne točke na vseh poslovnih enotah AS-a, tudi v Ljubljani na Dunajski in na Celovški, kjer lahko otroci poiščejo pomoč, ko jo najbolj potrebujejo. Razvoj projekta so na novinarski konferenci, ki je bila konec minulega tedna v MOL, pozdravili Zoran Janković, župan mesta Ljubljana in Gabrijel Škof, namestnik predsednika uprave Adriatica Slovenice, mlade pa nagovoril tudi Lado Bizovičar, ambasador UNICEF-a Slovenija.

UNICEF Slovenija od leta 2003 po slovenskih občinah širi projekt Varne točke in kot je dejala predsednica društva UNICEF Slovenija, Zora Tomič, "Varne točke so posebej označeni javni prostori, namenjeni otrokom in mladostnikom, da se vanje zatečejo po pomoč, če se znajdejo v kakršni koli stiski na mestnih ulicah. V Varnih točkah je prisotno usposobljeno osebje, ki nudi otrokom trenutno zaščito, jim svetuje ter nudi osnovne informacije ali pomoč". Otroci se lahko o Varnih točkah poučijo v posebni zloženki ali v šoli, prepoznajo pa jih po posebni nalepki, ki je nameščena na vidno mesto. UNICEF Slovenija strokovno vodi in koordinira projekt Varnih točk v Sloveniji, izvaja pa ga predvsem ob sodelovanju z občinami, lokalnimi koordinatorji, policijo, centri za socialno delo, šolami in zdravstvenimi domovi."

Adriatic Slovenica se je poleg finančne podpore marca 2006 vključila v projekt tako, da so poslovne enote v devetih mestih po Sloveniji (Ljubljana, Postojna, Koper, Nova Gorica, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Celje in Novo Mesto) postale varne točke, ponekod celo prve v mestu. 18 zaposlenih v AS - prostovoljcev, ki zdaj skrbijo za Varne točke v poslovnih enotah, se je pred tem udeležilo posebnega izobraževanja o ravnanju z otroci in mladostniki, ki se zatečejo v varne točke. Gabrijel Škof, namestnik predsednika uprave Adriatica Slovenice: "Ponosni smo, da lahko s sodelovanjem v projektu še nadgradimo načelo varnosti. Načrtno izboljšujemo in delujemo za varno okolje, še zlasti najmlajših, tako pri vzgoji k zavarovanju kot tudi za varnost otrok v mestih, pri čemer imajo pomembno vlogo tudi zaposleni AS-a, ki skrbijo za Varne točke na naših poslovnih enotah."

Projekt je bil doslej kot širša mreža varnih točk uspešno vpeljan že v Novi Gorici, Rušah, Piranu in Celju. Sicer pa je namen varnih točk tudi okrepiti povezave med vsemi družbenimi akterji, ki vplivajo na varnost v mestih. V Ljubljani sta projekt podprla Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter se tako pridružila prizadevanju UNICEF-a, da bi z varnimi točkami v mestu pripomogli k ustvarjanju ozračja varnosti, prijaznosti in spoštovanja ter pomagali otrokom in mladostnikom. UNICEF načrtuje skupaj s partnerji še nadaljnjo širitev mreže varnih točk v glavnem mestu. Ljubljana, ki se ponaša z nazivom Otrokom prijaznega UNICEF-ovega mesta, postaja ob dodatni uvedbi Varnih točk članica družine evropskih prestolnic s posebnim posluhom za pravice in zaščito otrok.